Hoe verbind je jouw  ‘state of mind’ met de dynamiek van de groep. Kennis en inzicht genereren nieuwe opties !

Een tweedaagse workshop over groepsdynamica en de kracht van jouw invloed daarop

Deze workshop is een feest van ervaring, reflectie en experimenteren. In een groep van maximaal zeven deelnemers ervaar je wat de dynamiek van een groep is en wat dit met jou doet. Ter ondersteuning reiken we je stukjes theorie aan over groepen. We observeren stukken van een speelfilm om de dynamiek ook eens als observator te begrijpen. Het derde element is een persoonlijk blok. Je koppelt je nieuwe zelfkennis en ervaringen uit de workshop aan jouw eigen denk- en werkstrategieen. Om zo de transfer naar de praktijk te maken, als persoon en in je rol in groepen.

Persoonlijke aandacht

Om jou de maximale persoonlijke aandacht en persoonlijke reflectietijd te geven kiest de P.R.O Academie ervoor in kleine groepen van maximaal 7 deelnemers te werken. Op die manier kunnen we optimaal samen werken aan de ontplooiing van jou als leidinggevende. We gaan ervoor zorgen dat jij spannende groepssituaties minder uit de weg gaat. Je leert te geloven in je eigen inzicht en capaciteit om de dynamiek te zien als een kans voor ontwikkeling en groei. Je gaat de complexiteit in groepen en teams doorgronden doordat je de complexiteit ervan op een dieper niveau gaat begrijpen.

Onzichtbare groepsprocessen herkennen

De diepgaande kennis en ervaring van de P.R.O Academie over Psychodynamisch Systeemdenken wordt in de workshop volop toegepast. Het betreft de processen die niet direct zichtbaar aanwezig zijn binnen teams en organisaties. Je leert te kijken naar de patronen in een groep en je probeert woorden te geven aan de gevoelens die er in de groep spelen. Meestal worden die gevoelens onder water wel gevoeld, maar doen we daar boven de tafel niets mee. Psychodynamisch systeemdenken helpt jou die onderstromen te gaan benoemen vanuit nieuwsgierigheid en niet als kritisch oordeel. Zo ontstaat er een onderzoeksbereidheid in de groep (Spirit of Enquiry) waardoor de onderstromen benoemd en onderzocht kunnen worden en vervolgens afnemen.

De vragen rond groepsdynamica

Tijdens de workshop komen onder andere onderstaande vragen aan bod:

  • Wat speelt er in mijn eigen team onder de oppervlakte?
  • Hoe creeër ik vertrouwen in mijn groep?
  • Hoe ga ik om met emoties en personen die ogenschijnlijk lastig gedrag vertonen?
  • Wat heeft de individuele medewerker nodig om in een team te functioneren?
  • Past mijn werkstijl wel bij de cultuur van mijn organisatie?
  • Hoe houd ik mijn openheid en veerkracht in al die groepsdynamiek?
  • Hoe draag ik bij aan de balans tussen mijn team en de directie in mijn organisatie?

Jouw opbrengst

Door deel te nemen aan deze workshop krijg je niet alleen inzicht in groepsdynamica, maar deze kennis komt door de opzet van de workshop ook daadwerkelijk bij je binnen. Daardoor verhoog je het rendement van jouw handelen in groepen. De complexiteit van de dynamiek belast je minder en je ziet de uitdaging in het benoemen van wat je intuitief al wel aanvoelt. Je bent in staat de eigen verantwoordelijkheid van je groepsleden veel beter te mobiliseren. De overtuiging dat jij als leidinggevende de oplossing voor problemen moet aandragen wordt hierdoor sterk verkleind. Wat je er voor terug krijgt is een onderzoeksmentaliteit; nieuwsgierigheid in plaats van krampachtige alwetendheid.

Verdere informatie De groepsgrootte bedraagt maximaal 7 personen. De workshop wordt gegeven door Drs. Joost Levy TSTA onderwijskundige. Hij heeft veel internationale vaardigheden opgedaan met onderzoek naar groepen en hun dynamiek. Daarnaast is hij GZ psycholoog en Transactioneel Analyst met brede vaardigheid in werken met persoonlijke ontwikkeling van professionals.

Locatie: Landgoedhotel Woodbrooke te Barchem.

Startdatum Workshop Plaats Inschrijven
19-09-2019 Veerkracht in Groepen en Teams Barchem Inschrijven

Prijs

De prijs voor deelname aan de workshop Veerkracht in Groepen en Teams bedraagt € 675, inclusief verblijf.