Transactionele Analyse is een fantastisch werkkader om de complexiteit in de communicatie en organisatie van scholen zichtbaar en bespreekbaar te maken. Deelnemen aan deze workshop geeft je handvatten die beklijven en effect hebben.

Deze introductiecursus is speciaal voor professionals uit het onderwijs. Het is een intensieve kennismaking met Transactionele Analyse (TA). Het praktische karakter van de cursus maakt dat jij concreet aan de slag gaat met het oefenen van je vaardigheden in communicatie op basis van TA. Onderwijskundige en psycholoog Joost Levy biedt jou op zeer persoonlijke wijze glashelder inzicht in jouw eigen handelen en de betekenis ervan. Om vervolgens op basis van de kennis van TA je gedrag, communicatie en manier van aanpak subtiel te vernieuwen. De zeer ruime ervaring van Joost Levy in individueel en groepsleren en –ontwikkelen is een garantie voor maximale borging en handelingsperspectief. Na de workshop ga je vol vertrouwen op je eigen plek aan het werk. Je zult direct ervaren wat het geleerde je oplevert in kijkwijzen op jezelf, in je interactie en daarmee verbondenheid met mensen en in je mindset voor verandering en ontwikkeling.

Voor wie is deze workshop:

De driedaagse workshop is bestemd voor leidinggevenden, begeleiders en onderwijsondersteuners uit het onderwijs.

Met behulp van de TA vind je antwoorden vinden op vragen als:

  • Hoe zit een mens mentaal in elkaar?
  • Hoe komt het dat ik steeds in dezelfde situaties beland?
  • Hoe kan ik de samenwerking met anderen of tussen anderen verbeteren?
  • Hoe kan ik de groei van mezelf en anderen stimuleren?
  • Hoe is disfunctioneel gedrag te herkennen en te veranderen?
  • Hoe kan ik weer nieuwe stappen maken in het verder ontwikkelen van leidinggeven aan mezelf en anderen?

Werken met het begrippenkader van TA betekent dat in korte tijd een theoretisch concept helder kan worden uitgelegd en toegepast: Op je eigen situatie en die van collega’s en leerlingen in de school. Het begrippenkader verschaft je het samenhangend inzicht in de dynamiek van jezelf, je omgeving en de wisselwerking daartussen. TA biedt tevens samenhangende strategieën om ontwikkeling in jouw schoolorganisatie tot stand te brengen. Door deelname aan deze workshop wordt leidinggeven meer ontspannen. Je accepteert jezelf en de ander meer zoals ze zijn en je kiest voor gedrag dat beter bij jou past en door de anderen als respectvol en zorgvuldig wordt ervaren. Ook wordt je analytisch kader sterk vergroot zodat je weet wat je met jouw gedrag in de interactie met anderen wilt bereiken.

Wat is de inhoud van de workshop?

Concepten waarmee we o.a. in deze workshop werken zijn:

Contracten: Een essentieel onderdeel om afspraken op sociaal én op psychologisch niveau te laten werken;
Strooks: Hoe geef je echte erkenning, zelfs al ben je het niet met de ander eens;
Egotoestanden: Zij maken de bronnen van ons denken en handelen zichtbaar;
Transacties: Er zijn altijd minimaal vijf opties om te reageren. Wat gebeurt er, en hoe zorg je dat er gebeurt wat je wílt dat er gebeurt?;
Existentiele basisposities: Vinden we onszelf werkelijk oké en de ander ook?;
Spel Analyse: Dit geeft je inzicht in het patroon van processen die niet gericht zijn op samenwerking en ontwikkeling, maar op stagnatie en vergroting van de afstand tussen mensen;
Dramadriehoek: Wanneer je snapt wat er gebeurt in lastige processen waarin je steeds weer wordt meegesleept en je kent de criteria om er uit te blijven, wordt samenwerken een stuk eenvoudiger.

De werkwijze

Aan het begin van de workshop inventariseren we de individuele vragen. Op basis daarvan behandelen we de TA concepten. Er is ruim tijd om stappen te maken in jouw casus zodat je er daarna in de praktijk direct mee aan de slag kan. Alle kennis die waardevol is uit de TA en daarbuiten gebruiken we om jouw leerdoelen te bereiken.

Je hebt primair meer geleerd over jouzelf in jouw rol in de school.

  • Je krijgt inzicht in je patronen die minder succesvol werken;
  • Je bent in staat andere handelingsopties te onderzoeken;
  • Je bent je veel sterker bewust van het effect van jouw communicatie;
  • Je bent in staat de grenzen van je eigen mogelijkheden en die van anderen te verleggen.

Na deze workshop ontvang je ook het internationaal erkende certificaat van deelname aan de introductiecursus Transactionele Analyse (1-0-1). Hiermee kan je eventueel starten met de 2-jarige opleiding Verbindend Transactioneel Leiderschap.

Docent: drs. Joost Levy TSTA

Duur: Drie aaneengesloten dagen inclusief overnachting.

Groepsomvang: maximaal 12 deelnemers. Waar mogelijk is het leerzaam om met twee personen van één school deel te nemen.

Certificering: Naast een certificaat van deelname ontvangen de deelnemers het internationaal erkende certificaat Introductiecursus TA (1-0-1)

Locatie: Midden Nederland

Startdatum Training Plaats Inschrijven
30-10-2019 Werken met TA in schoolorganisaties Midden Nederland Inschrijven

Prijs

De prijs voor deelname aan de workshop Werken met TA in schoolorganisaties bedraagt € 1080,- inclusief verblijf.