Niels van Steenbergen heeft zijn jarenlange ervaring met het begeleiden van organisaties door te werken met de processen die onder de oppervlakte spelen beschreven in een fijn leesbaar en praktisch boek.
Hij legt uit waarom deze processen zo lastig zijn om aan te pakken.
Hij legt duidelijk aan hoe je contact kan maken met de onbewuste processen vanuit je eigen ervaring en hoe je kan reflecteren op deze ervaringen. Om dit te leren kan je niet zomaar de instructie volgen; het vraagt een ervaringsgericht leerproces. De kern van dit leerproces is dat je leert om hypotheses te leren maken over wat je voelt en hoort en dit leert toetsen aan de praktijk. Niels legt dit in zijn boek duidelijk uit. Daarnaast adviseert de schrijver in zijn werkboek regelmatig om een psychodynamisch geschoolde coach in de hand te nemen. Gezien de complexiteit van het leerproces geen overbodige luxe. Daarnaast zijn het ook vaardigheden die je met behulp van dit boek en het rijke werkboek als leidinggevende geleidelijk aan kan leren. Het zijn skills die je in iedere organisatie eigenlijk broodnodig hebt en wanneer je in staat bent deze in te zetten ben je in staat veel processen die onder de oppervlakte spelen te benoemen en daarmee boven water te krijgen, zodat je er mee aan de slag kan gaan.
Geen grapje in het boek is het letterwoord GRAP; Grens Rol Autoriteit en Primaire Taak. Woorden die, wanneer je ze leert te doorgronden de basis vormen van iedere relatie: prive of professioneel. Niet voor niets heet onze eigen organisatie P.R.O. dat staat voor Persoon Rol en Organisatie. Met Rol als spilfunctie tussen mens en organisatie. Het is dezelfde Rol als waar Niels over spreekt en een waardevol hoofdstuk aan wijdt.
Je Rol geeft je autoriteit, en is je rol niet duidelijk dan ben je dus een koning zonder land. Het proces van rolontwikkeling en rolopname wordt zorgvuldig en leesbaar uitgelegd.
In het boek wordt ook het onderzoeken van de ‘organisation in the mind’ uitgelegd. Een super waardevolle oefening waar ook de P.R.O academie in de afgelopen jaren succes mee heeft geboekt.
Zo belangrijk in het opbouwen van een palet aan vaardigheden voor een professionele leidinggevende.
De uitleg in de vele casussen is helder en onderbouwt, het toont de kracht van het theoretische kader.
Niels gebruikt ook de casus die Leen Schaap beschrijft in zijn boek ‘Brand in Amsterdam’ over de verziekte cultuur bij de brandweer in Amsterdam. De illustratie voor de uitgelegde theorie is hiermee helder gemaakt. Wat hierbij achterwege blijft is dat Leen Schaap uiteindelijk niet geslaagd is in zijn opdracht. Niet omdat hij niet op de goede weg was, maar omdat hij na het overlijden van zijn baas, de burgemeester een nieuwe baas kreeg die prioriteiten in haar beleid anders legde waardoor Schaap zijn Rol niet eenduidig meer kon vervullen. Jammer dat Niels dit niet ook noteert: Het illustreert weer hoe P.R en O samen in balans moeten zijn. Verandert de Organisatie (een andere burgemeester) dan is in deze casus de opgenomen Rol niet meer consistent uit te voeren en dan gaat de primaire taak ook schuiven.
Niels gebruikt leuke pakkende woorden om zijn stappen in de beschreven processen duidelijk te maken. Hij legt bijvoorbeeld uit dat inchecken in een bijeenkomst en daar even de tijd voor nemen belangrijk is om ‘de neuzen dezelfde kant op te krijgen’. ‘Zo word je als het ware emotioneel gedesinfecteerd’ beschrijft hij; mensen kunnen hun taken en zorgen van andere systemen loslaten en zich gaan richten op de primaire taak van de bijeenkomst waar ze nu in zitten. Deze heldere taal maakt het boek goed leesbaar.
Het boek helpt je op praktische wijze betekenis te geven aan de symbolische werkelijkheid in je organisatie. Het leren ‘lezen’ van deze werkelijkheid geeft veel rijke informatie die bij kan dragen aan de ontwikkeling van die organisatie en de mensen die daarin hun rol hebben.
De vele methodieken die kort beschreven worden vragen vast meer uitleg en vaardigheid om deze in praktijk te brengen, maar in Nederland bestond er nog geen boek die ze überhaupt beschreef.
Niels van Steenbergen heeft hierin verandering gebracht.
Via de website www.stressvrijleiderschap.nl kun je de eerste 25 pagina's van het boek gratis lezen. Rechtstreeks het boek bestellen kan hier. Als je hem via P.R.O Consult bestelt krijg je hem van € 38,- voor € 19. E-mail ons voor dit aanbod: info@proconsult.nl